NYHEDER & DEBAT

Hillerøds Klimahandledag

TALE - 26. april 2024
Af Louise Colding Sørensen, Gruppenæstformand

Jeg vil gerne byde jer alle sammen rigtig hjerteligt Velkommen til Klimahandledagen her i Kulturaksen i Hillerød. 

Vores klimahandledag er en del af Den Nationale Klimahandledag og den er skabt for at give os borgere konkrete handlemuligheder og ideer til en mere bæredygtig og klimavenlig hverdag.

Det er dejligt at se, at der er så mange, der er mødt op i dag. 

Det viser nemlig, at I gerne vil tage del i den grønne omstilling, der er så vigtig for, at vi sammen kan skabe en bæredygtig fremtid. 

Byrådet har vedtaget en plan, men vi er afhængige af, at I er med. At alle borgere og alle virksomheder gør, hvad der står i deres magt for at bidrage til omstillingen. 

Hillerød Kommune vil gerne gå foran, bl.a. ved at energirenovere institutioner, skoler og plejehjem, ved at udskifte bilflåden til el-biler, ved at indkøbe klimavenlig og ved at understøtte borgernes, jeres, engagement.

Afholdelsen af Klimahandledagen er et eksempel på det sidste. Det er første gang, vi afholder en klimadag på denne måde, men ambitionen er, at det bliver en årlig tilbagevendende aktivitet, og det skal give jer mulighed for at dele ideer og inspirere hinanden.

Al forandring er svær og det gælder selvfølgeligt også, når vi skal tænke på nye måder og få os nye vaner. 

Det kan fx være, når vi skal finde nye måder at transportere os på, at købe ind på, at spise på – kort sagt hele vores måde at leve på.

Men det er ikke ensbetydende med, at vi skal lide afsavn. 

Jeg tror på, at vi sammen kan finde nye og bæredygtige måder at være i verden på, som lige så stille og roligt vil give os en mindst lige så god hverdag, end den, vi har i dag. 

Jeg har mine egne ideer og forestillinger om, hvad der ville være godt for mig. Men det er jo ikke nødvendigvis det rigtige for dig. Vi skal alle finde vores egen vej i denne vigtige omstilling. 

Det kan være, at I begynder at køre sammen med andre eller måske cykler mere. Eller at I overvejer solceller på jeres tag ved en kommende renovering. Det kan også være, at I taler med familien om muligheden for en grønnere madplan eller, at I vil reparere mere og købe flere brugte ting i stedet for at købe nyt. Mulighederne er mange og I bestemmer selv, hvor store skridt I vil tage.

Det, som jeg tror er vigtigt er, at vi alle bidrager med det vi selv kan gøre derhjemme. At det sker med mange små skridt, så alle kan være med. Og at vi gør det sammen med andre. 

Dagen i dag er blevet til i et bredt samarbejde med en lang række foreninger og organisationer, lokale ildsjæle, kultur- og uddannelsesinstitutioner, Hillerød Forsyning og Hillerød Kommune. 

Det er imponerende, hvad I har stablet på benene og det viser, hvor langt man kan komme, når man går sammen om at løse en opgave. 

Det er ikke tilfældigt, at vi har valgt at placere Klimahandledagen i Kulturaksen. Vi har nemlig vedtaget at vi vil gøre Kulturaksen til Hillerød Kommunes ’Klimafyrtårn’. 

Vi tror på, at kulturlivet kan spille en vigtig rolle i omstillingen og at Kulturaksens forskellige aktører har en vigtig rolle i den vanskelige omstillingsproces, vi står over for, fordi de har kontakt med os borgere og er eksperter i oplysning, formidling, inspiration og debat.

Tusind tak til alle jer, der har været involveret i planlægningen af dagen og som står her nu for at inspirere os andre til klimahandling!

Alt tæller og alle bidrag er velkomne, og skal være med til at vi kan nå det store mål: at blive klimaneutrale inden for ganske få år. 

Jeg vil slutte af med at ønske jer en god eftermiddag og aften, hvor I kan opleve mange forskellige aktiviteter her på Markedspladsen/i Truckhallen. Indenfor på Biblioteket vil der senere være debat og samtale, bl.a. med Mathilde Walter Clark, som netop har modtaget Læsernes Bogpris for sin bog ’Det blinde øje’, og dagen sluttes af med fællesspisning i vandrehallen, hvor elever fra kokkeskolen leverer et lækkert og bæredygtigt måltid.

Hvis I senere på dagen tænker: Hvorfor er her ikke flere politikere?, så er det fordi dagen i dag desværre falder sammen med et borgermøde om solceller, som bliver holdt ude på rådhuset fra kl 18 (her er i selvfølgelig også meget velkomne). 

God fornøjelse med alt dette, god vind med jeres helt egne klimahandlinger og tusind tak fordi I er med til at gøre denne dag til en rigtig god dag.