NYHEDER & DEBAT

Er private plejehjem altid fantastiske?

DEBAT - 16. december 2023
Af Susanne Due Kristensen, Medlem af Hillerød byråd og OLU for Socialdemokraterne, Foto Thomas Olsen

Vi har brug for flere plejehjemsboliger, og flere er på vej. Kommunen bygger Generationernes Kvarter i Favrholm og MGH vil bygge privat plejehjem i Frederiksbro.

Flere af byrådets borgerlige politikere synes nu at sidde fast i mantraet: "Når bare det er privat, så er det godt og billigt", men fredag den 8. december skrev Frederiksborg Amts Avis: ”Skrækkelige forhold på privat plejehjem”’ om Attendo i Frederikssund.

I Hillerød Kommune har vi ét selvejende og fire kommunalt drevne plejehjem, hvor selve boligerne er almene. De har alle sammen lige fået en meget fin tilfredshedsundersøgelse. At noget er bedre, fordi det er privat, er der derfor ikke meget belæg for.

Hillerød Byråd behandler i disse uger lokalplan 487 for plejeboligerne på Frederiksbro, men har meget lille eller ingen indflydelse på arkitektur, servicearealer og husleje.

Jeg var til borgermødet om det private plejehjem på Frederiksbro. Det var ikke imponerende. Lange smalle gange, værelser på stribe, ingen skærmende hyggekroge, eller træningsfaciliteter. Måske ender det med at blive anderledes. Jeg ved det ikke, for Hillerød Byråd har ikke indflydelse på det.

Alle i byrådet er oplyst om, at kommunen er med til at betale for det private plejehjem, selv hvis vi ender med ikke at kunne anvise vores egne borgere til en plads. Vi skal stadig betale dokumentationsudstyr, føre tilsyn, og yde gratis sygepleje. Vi skal også stå klar til at overtage plejen fra dag ét ved konkurs.

Klicheen om, at private plejehjem automatisk er bedre end offentlige plejehjem, falder altså fra hinanden – både når vi ser på økonomien og på forsiden af Frederiksborg Amts Avis.

Som byrådsmedlemmer skal vi bevare vores kritiske sans, uanset hvilket ideologisk standpunkt, vi kommer fra. På den måde sikrer vi at borgerne de bedste tilbud. Den tilgang vil vi/jeg fortsat holde fast i.