NYHEDER & DEBAT

Borgmesterens Sankt Hans tale

TALE - 24. juni 2022
Af Kirsten Jensen, Borgmester

Efter en fantastisk Skt. Hans på Torvet, og hele vejen rundt om søen, kom jeg forbi vores slot i al dets magt og vælde. Det deler jeg med dig her under min Skt. Hanstale:

Sankt Hans er en overgangstid. Vi markerer et skel. Mellem den lyseste tid og det mindste mørke.

For de unge er Sankt Hans tiden, hvor skolen er slut eller eksamen er overstået – det er en festtid, en overgang fra den ene store epoke i de unges liv til en anden. Jeg vil gerne ønske dem alle sammen tillykke og ønske dem en dejlig sommer.

Vi fejrer midsommer i mange kulturer verden over, og typisk dansk gør vi det til noget typisk dansk – med udgangspunkt i hedenske ritualer og kristen tro.

Sankt Hans er en fejring af Johannes Døberens fødselsdag; Jesu fætter, omvendelsesprædikant fra Palæstina, som døbte folk i Jordanfloden, ja, han døbte Jesus i Jordanfloden. Som med julen er Sankt Hans gode anledninger til at holde fast i disse fortællinger og bringe dem videre.

Vand skulle vaske synderne bort, men ild og bål er også blevet brugt til at skræmme onde kræfter væk, og derfor er bålet en fast bestanddel ved Sankt Hans.

Vi er ikke en lille ø isoleret i det store hav, men hænger sammen med alle andre. På godt og på ondt.

I denne sommer ser vi det tydeligt og alvorligt efter den ulovlige og aggressive invasion i Ukraine. Der er mennesker fra Ukraine her i Hillerød som søger vores beskyttelse; hvis I møder dem, tag godt imod dem. Vi finder steder at bo, børnehave, skole og arbejde til dem, mens de er her.

Vi er nødt til at stå for og handle på, at vi vil en verden med fred, med demokrati med retsprincipper. Når vi både vil stå for det og handle for det, så får det også en virkning her hos os – med stigende priser, med svigtende forsyninger, som den enkelte familie allerede kan mærke, og også med ekstra vanskelige forhold for den velfærd, vi har sammen – den kommunale økonomi får et tryk; en svær opgave som vores byråd skal løse bedst muligt sammen til efteråret.

Vores lands forsvar bliver prioriteret højere, og vores samarbejde med andre lande, EU’s sikkerhedsarbejde og NATO’s forsvarsalliance ligeså. Det er helt nødvendigt.

Vi vil ikke lade en statsleder sætte verden over styr.

Det er godt, at vi er chokerede og overraskede over Ruslands aggression, for sådan må det ikke være.

Aggression er modsætningen til den hyggelige sammensmeltning af traditioner som er blevet til vores Skt. Hans.

Lad os sige TAK til dem, der har arrangeret denne Skt. Hans på Torvet og ønske, at når vi står her igen om et år, så er det med visheden om, at det gjorde en forskel, vi stod sammen. At verden blev et roligere og mere fredeligt sted.