NYHEDER & DEBAT

Vi vil gerne hjælpe!

PRESSESMEDDELELSE - 02. marts 2022
Partierne i Hillerød Byråd kommer her med en fælles erklæring omkring situationen i Ukraine:

Partierne i Hillerød Byråd vil gerne hjælpe mennesker, som må flygte fra Ukraine.

Vi vil tage et direkte medansvar for de mennesker, som må flygte. Vi kan som borgere, foreninger og virksomheder gøre meget rent menneskeligt. Være med til at sikre tag over hovedet og mad, og, hvis opholdet bliver langvarigt, også sikre noget meningsfuldt at give sig til.

Mennesker fra Ukraine som søger asyl vil blive en del af de procedurer, der hører til her med ophold først i modtagecenter og derefter i kommunerne. Det er der procedurer for.

Men de mennesker, som kommer hertil af sig selv eller ved hjælp af andre, og opholder sig her de 90 dage, de umiddelbart har lov til, de har ikke asylstatus. Derfor mangler danske kommuner lige nu hjemmel til at gøre noget særligt for dem, og vi forventer den hjemmel er på vej.

Vi vil dog med det samme sikre kommunikationsmuligheder, og Hillerød Kommune har oprettet en særlig mailadresse, som du er velkommen til at henvende dig på med spørgsmål om hjælp til ukrainere: ukraine@hillerod.dk.

Vores beredskab til at modtage mennesker fra Ukraine og tilbyde hjælp, støtte og forsørgelse vil blive sat i kraft lige så snart, vi kender lovgivningens rammer for vores opgaveløsning. Vi ser blandt andet på, om vi kan frigøre kommunale boliger.

Vi har i øvrigt sikret os, at der ikke er samhandel mellem vores kommune og russiske selskaber.

Imens vi venter på en ramme for de formelle opgaver, så mærker vi stor opbakning blandt borgerne til at hjælpe. Det er meget glædeligt og vi vil gøre alt der er muligt for at støtte de frivillige indsatser i kommunen.

Derfor vil vi række ud til frivillige foreninger og vores frivilligcenter, og høre hvordan de gerne vil bidrage.

Vi opfordrer borgerne til at skrive til kommunens ukraine-mail, hvis de har mulighed for at hjælpe med privat indkvartering. Husly og dagligdagens fornødenheder kan hjælpe mennesker med at komme sig lidt i den frygtelige tid, vi oplever.

På vegne af Røde Kors skal vi til gengæld bede om at tøj, tæpper osv. ikke doneres på nuværende tidspunkt. Sørg gerne for, at rent tøj og ting er parat hjemme hos jer selv, hvis der bliver kaldt på den form for hjælp senere.

En foreløbig tak for det store engagement og hjertevarme kommunens borgere har vist ukrainerne i denne svære tid.