NYHEDER & DEBAT
80 år for befrielsen

NYHED - 05. maj 2025
Af Kirsten Jensen, Borgmester
Denne weekend kunne vi være sammen mange steder og mindes befrielsen for 80 år siden. Tak til jer der har arrangeret. Hillerød Kommune bidrog, ligesom en pulje fra Kulturministeriet. Det betød, vi tilsammen kunne endnu mere. Her er fotos fra jazz på Posen, genindvielse af fredsstenen og Frederiksborg Gymnasium og HF ud over mindestenene ved viadukten.
Ved mindestenene ved viadukten ved Hammersholtvej er der lagt en krans, og Hillerød Kirkes kor og mange andre var mødt op for at mindes dem, som faldt under Danmarks Frihedskamp.
I min tale sagde jeg:
For mig kan demokratiets betydning ikke overvurderes. Det giver hver enkelt af os mulighed for den bedst mulige beskyttelse, og det giver os mulighed for fredeligt at indrette et samfund med bestræbelser om mere ligeværd, mere frihed, mere retssikkerhed og mere fællesskab.
Et samfund som skal beskytte mennesker som dem, vi mindes her i dag.
Demokratiet er på én gang det enkelte menneskes bedste mulighed for beskyttelse i et demokratisk retssamfund – og et holdspil, som kræver vores deltagelse, fornyet indsats, fortællinger og adgang til troværdige oplysninger.
Demokratiet kan ikke overvurderes, men der kan manipuleres med det. Med digitaliseringen får både rigtige og forkerte oplysninger en større megafon. Med redigerede medier med ansvar over for pressenævnet er der større sandsynlighed for både data-tjek og beklagelser, hvis noget forkert bliver bragt frem. På de sociale medier er det lige før, vi skal være vores egen fakta-tjekkende redaktion og pressenævn, og det er nok for stor en opgave for det enkelte menneske. Vi skal i hvert fald ofte spørge os selv, ’kan det nu passe’, når noget mærkværdigt dukker op i nyhedsstrømmen.
Fordomme, formodninger og falske informationer – er med til at skabe en formørkelse af den demokratiske samtale. Ikke demokratiske kræfter benytter sig af demokratiets institutioner til at bekæmpe demokratiet i sig selv, og det sker, når vi ikke er opmærksomme nok, ikke selv er aktive nok eller bliver forført af kræfter som egentlig ikke har borgernes bedste for øje, men alene deres egen magt. Den manipulation var med til at føre til den besættelse af Danmark, som dem vi hædrer i dag, gik ind i kampen imod eller på anden vis blev ofre for.
Min borgmesterkollega i Furesø Kommune, Ole Bondo, sagde i en mindetale den 9. april i år:
Den tyske filosof og jøde Hannah Arendt, der selv måtte flygte fra Nazi-Tyskland, har sagt noget i retning af, at ”når en leder konstant lyver, er det ikke primært for at få folk til at tro på løgnen, men for at udbrede tvivlen om, hvorvidt man overhovedet kan tro på noget. Et folk, der ikke længere kan skelne mellem sandhed og løgn, kan heller ikke skelne mellem rigtigt og forkert. Med et sådant folk kan den autoritære leder gøre nøjagtig, hvad han vil”.
I dag mindes vi dem som faldt for Danmarks Frihed og dem som blev civile ofre – lige her hos os.
Og hvad er så historien bag disse sten:
Ved en dramatisk træfning ved viadukten den 24. marts 1945 blev to mennesker tilfældige ofre, da tysk militær åbnede ild for at standse en vogn med modstandsfolk.
De to ledende modstandsmænd Elith Truelsen (kaldet Tom) og Hans Normann Petersen (kaldet Dalle) kom kørende sydfra ad Hammersholtvej. De kom fra København, og med sig i bilen havde de våben og vigtige papirer om modstandsbevægelsens illegale virksomhed. De måtte absolut ikke komme i tyskernes hænder.
Som bilens fører skulle Tom reagere lynhurtigt, da han så vejspærringen, der dækkede viadukten og Carlsbergvej. Han valgte at gasse op og køre gennem viadukten, stærkt beskudt fra tysk side. Det lykkedes de to at undslippe ved at fortsætte og dreje til højre forbi stationen og videre ad Langesvej, til højre ad Københavnsvej, videre ad Tamsborgsvej og Jespervej ud til Karlebo Overdrev.
Men to forbipasserende personer ved viadukten blev skudt. Ella Louise Sørensen gik tilfældigvis ad det sydlige fortov. Installatør Johannes Fleischer Michaelsen kom gående på det modsatte fortov og blev ramt, da et pistolskud gik gennem flugtbilens førerhus og ramte ham.
Ella Louise Sophie Sørensen, født 2. januar 1897, var enke efter forvalter Hans Sophus Sørensen på Hammersholt Teglværk. Elektroinstallatør Johannes Henrik Emil Fleischer Michaelsen, født 26. juni 1895, det andet tilfældige offer, var selv som modstandsmand ude i et vigtigt ærinde den dag, da han skulle viderebringe en besked til en anden modstandsmand, der var gået under jorden.
Med Mogens Hansens bog, Hillerød Besat, som blev præsenteret fornemt på Hillerød Bibliotek i får, ved vi, at den besked som skulle videre drejede sig om at undgå en spejderhytte på Poppelgangen, som ellers blev brugt til at vaccinere de modstandsfolk, som havde høj risiko for at blive fanget og sendt i koncentrationslejr. Man vidste hvilke sygdomme, som spredtes der, og nogle af dem kunne man vaccinere imod.
Efter befrielsen blev de to mindesten lagt i hver sit fortov, men ligger nu samlet i græsset ved regnvandsbassinet. Stenen til de to fik samme indskrift: ”faldt her under Danmarks Frihedskamp”. Fleischer Michaelsen var modstandsmand, mens Louise Sørensen var en del af det civilsamfund, der måtte bringe ofre under den tyske besættelse.
De to modstandsmænd, der slap igennem viadukten, Tom og Dalle – fik i 2004-05 opkaldt en vej efter sig: Tomsvej ved Fredskovhellet og Dalles Have i Sohienborgkvarteret, ligesom vi har fem andre veje i Hillerød, der er opkaldt efter modstandsmænd og kvinder.
Æret være deres minde.